Periodic, decidenții ne procopsesc cu tot felul de șefi, care mai de care mai ciudați ca să nu spunem altfel. Cu toții plătiți bine să-și facă ei interesele, nu să ne rezolve problemele. Ultimul cu care ne-am pricopsit este prefectul Mario de Mezzo, a cărui singură calitate este să se dea în stambă. Ce atribuții îndeplinite, probleme rezolvate, doar circ, fără pâine. Pentru acest lucru, el primește un venit de zeci de mii de lei lunar.La aceștia se mai adaugă și sumele cheltuite cu angajații de la propriul cabinet, răsplătiți și ei cu salarii frumoase ca să-și permită unii să dea Bucureștiu pe Slatina.
Astăzi de împlinesc trei luni de când onor premierul Marcel Ciolacu, la solicitare lui Nicolae Ciucă, liderul PNL, și-a schimbat reprezentantul în județ. Cei doi au decis, de comun acord, demiterea liberalului Florin Homorean cu o zi înainte, fără să-i se reproșeze ceva din punct de vedere administrativ, și l-au numit pe… liberalul Mario De Mezzo. ,,Pe la colțuri”, cum se spune, a circulat un motiv: unii liberali erau nemulțumiți de buna colaborare a prefectului Homorean cu instituțiile și autoritățile locale, multe dintre ele conduse de PSD. Cică l-au trimis pe De Mezzo să revitalizeze PNL Olt. Trecem peste faptul că onor ,,Ciucă al nostru” nu a găsit niciun coleg din ,,ograda olteană” pentru a-l înscăuna la Prefectură și a apelat la un liberal bucureștean, la origine din Slatina. Problema membrilor liberali de la Olt dacă decidenții de la București și consideră prea ,,necalifiați” pentru o așa demnitate. Problema noastră, a oltenilor, indiferent de profesie, era și este să avem un prefect care să ne rezolve problemele ca și comunitate sau autorități. Că-l cheamă de Mezzo, Popescu sau Ionescu nu are nicio importanță, dar dacă nu-ți îndeplinești atribuțiile de serviciu pentru care încaseză zeci de mii de lei lunar, ca salariu sau alte avantaje, este problema noastră: ziariști, șefii de deconcentrate, primari sau simpli oameni de rând.
Noi, cu toții, îi plătim salariul, lui și tuturor angajaților de la cabinetul său,cheltuieli care reprezintă lunar zeci de mii de lei.
Pentru ce am plătit noi o groază de bani ca să-l renumerăm pe prefectul Mario De Mezzo și echipa sa? Ne-a spus chiar reprezentantul Guvernului în Olt printr-o postare pe rețelele de socializare. Ascutați și vă minunați, cei care cunoașteți atribuțiile prefectului…. pentruu cei care nu le știți le vom posta la finalul materialului. Poate reușește să le lectureze și onor reprezentantullui ,,Ciucă al nostru și Ciolacu al lor (al PSDiștilor).
Deci, domnilor Ciucă și Ciolacu, prefectul de Olt nu a avut treabă, o spune singur, cu politica Guvernului PNL-PSD pe care să o transpună în teritoriu, nici să afle care sunt problemele autorităților locale sau ale cetățenilor pentru a vi le transmite, nici cu acordarea de sprijin instituțiilor deconcentrate, nici cu verificarea legalității activității autorităților locale sau alte zeci de atribuții prevăzute de Codul Administrativ. Omul vostru s-a ocupat de a organiza un turneu de șah, Ziua porților deschise la Prefectură, aducerea lui Ion, consilierul guvernamental cu inteligență artificială, demersuri pe la o firmă de pe platforma industrială ( susține prefectul) pentru achiziționare de drug-teste(n.r. Ele au fost anunțate inițial de conducerea IPJ Olt. Acum nu știm cu exactitate cine a făcut demersurile sau cine minte: prefectul sau conducerea IPJ Olt), campanie anti-drog în licee (IPJ Olt a anunțat o astfel de campanie, cei de la anti-drog, o altă campanie… toată lumea face campanii. Adică se duc în câteva clase și le spun liceenilor că nu e bine să consume substanțe interzise de parcă ar fi cineva să nu știe așa ceva. Vorbe, nimic concret în niciuna dintre aceste campanii), controale în spitale, refeschiderea dialogului cu mediul de afaceri (În lege se face referire la dialogul social. Sperăm că prefectul nostru cunoaște diferența), soluții la problemele cronice ale județului (face referire la învățământul profesional dual și persoanele vulnerabile, dar ne transmite vizual și despre conducte sparte, iluminat public, și alte câteva chestii) și despre aducerea respectului autorităților pentru noi, oltenii care am ales să stăm prin județul ăsta care nu-i place dumnealui și pe care vrea, probabil, să-l facă după chipul și asemănarea sa. A uitat să treacă la capitolul realizări petrecerea cu pizza de la Prefectură în care au fost invitați, în timpul programului de lucru, copiii angajaților.
Și… acestea sunt realizările la trei luni ale prefectului nostru. Realizări pe care presa aservită nu a vrut să le preia. Eu, recunosc că am scris despre o parte din aceste acțiuni, fără să le comentez timp de mai bine de două luni. Am dorit să-i las timp prefectului de Olt să afle care îi sunt atribuțiile, care sunt problemele autorităților locale și ale oamenilor pentru că de la București nu se văd. Dar … când am constatat că acțiunile sale nu au nicio treabă cu ce prevede legea, am decis să nu-i mai tolerez măscărelile. Consider că goana după gândacii din spital este treaba DSP Olt, cea după hidranții nefuncționali era treaba celor de la ISU, organizarea unui turneul de șah, fotbal, volei sau handbal este treaba celor de la Direcția Județeană de Sport. Și… lista demersurilor sale total pe lângă atribuțiile ce-i revin este lungă.
În nicio conferință de presă, Mario De Mezzo nu a venit în fața jurnaliștilor să spună câte acte normative emise de autoritățile locale nu au fost conforme cu prevederile legale în vigoare și ce s-a întâmplat cu ele. Nu a suflat vreun cuvânt nici despre cazul unor director de deconcentrate care dorm în… ,,cizmele statului” (a se vedea situația de la OPC când, în loc să intervină pentru normalizarea activității instituției conduse de o doamnă care se plimba cu mașina unei firme pe care uita să o verifice, a sărit în apărarea ei și a cerut solidaritate pentru a nu fi schimbată prin reorganizarea instituției. Pentru cei care nu o cunosc este doamna care spunea că a greșit șeful său când a închis un restaurant pentru că a găsit produse alimentare expirate pentru că, și ea. acasă mai consumă astfel de produse). Despre problemele de fond funciar și cele inscate de emiterea de cărți funciare greșite suntem siguri că nu a auzit. La fel, probabil stau lucrurile și în privința primarilor care dau din col în colț că nu au primit banii pentru persoanele cu dizabilități și caută soluții pentru a nu-i lăsa pe amărâții ăștia fără bani de sărbători. Nu a auzit prefectul De Mezzo nici despre faptul că oamenii de la sat au revenit la gătitul pe pirostri pentru că nu nu-și permit să dea pensia pe 2-3 luni ca să-și încarce butelia după închiderea stațiilor GPL și scoaterea din circuit a buteliilor vechi, fără guler. Cu siguranță niciunul dintre coonsilierii săi nu i-a vorbit despre greutățile fermierilor cauzate de secetă sau de prețul mic al cerealelor. Tot ce l-au învățat a fost cum să facă spectacol prin tot felul de filmulețe, că tot îi place circul românului. Am înțeles, ne dați circ, dar dati-ne și pâine… Ceva legat de atribuțiile dumneavoastră, ca prefect, fie el și în bugi și cu ciorapii colorați ca la circ.
Eu, personal, cu cred că ,,Nicu al nostru și cu Ciolacu al vostru”, pe criza asta bugetară, doresc să vă plătească pentru filmulețele de pe rețelele de socializare, pentru spectaolul grotesc oferit de filmulețele indecente cu partenera de viață ,,păstrate în laptopul personal” ( ce om sănătos la cap, domnule prefect, își filmează partenera dezbrăcată în pat? Întreb, nu dau cu parul). Pentru o astfel de scenă, maii puțin jenantă, colegul dumneavoastră de partid, de la Iași, subrefect, este adevărat, și-a dat demisia. Chestie de bun simț și de neafectare a imaginii partidului….
Apropo… Presiunile făcute asupra subprefectului liberal Ana Maria Ciaușu, pacient oncologic, pentru a părăsi funcția,, care nici nu aparținea PNL, ca să vă puteți numi consiliera adusă de la București, pe modelul că oltenii sunt proști și nu știu ce știe doamna, vă descalifică mai mult decât filmulețele mizere. Dacă am și eu dreptul la o părere, ca om…
Apropo, domnule deputat Știrbu, v-au plăcut filmulețele care au circulat cu omul susținut de dumeavoastră? Nu cele cele în care spune prostii precum csituația cu podul de peste Olt pe care Primăria Slatina nu-l reabilitează (n.r podul nu aparține Slatinei), nici cel în care în care Moț este acuzat că nu reabilitează clădirile vechi din Slatina care sunt proprietate privată, nu este vorba nici despre cel în care susține că onor Promăria Slatina nu vrea să finalizeze lucrările la sala polivalentă. Nu ne referim nici la coparația făcută între costul iluminatului de sărbători între Slatina și București pentru că, dumneavoastră știți că aceste cheltuieli se fac de către primăriile de sector, Primăriei Capitalei îi revin doar foarte puține locuri din București. Mă refer, ați ghicit, la cele cu partenera de viață. Și nu la cel prezentat de televiziuni care era, haide să o spunem, mai decent și putea fi difuzat, ci la celelalte… grotești. V-au plăcut?
În rest, chestia aia cu controlul psihiatric pentru parlamentari cred că ar trebui extinsă la toți demnitari pentru că e plină țara de nebuni.
În final, o întrebare și pentru prefectul nostru bucureștean: Bilanțul postat îl trimiteți dumeavoastră premierului Ciucă pentru a afla pe ce a cheltuit banii cu salariile conducerii Prefecturii sau il trimitem noi?
Pentru că suntem parte a presei aservite, mă gândesc să nu-l trimitem lui ,,Ciucă al nostru” ci lui ,,Ciolacu al lor”, că tot este șeful dumneavoastră.
Noi înțelegem că se apropie alegerile, că vă doriți notorietate pentru a candida la Primăria Slatina și, dacă nu vă ies cărțile, să mergeți în Parlament, dar ce nu înțelegem este de ce vă bateți joc de noi? Nu puteți să ieșiți în față cu promisele soluții pentru problemele județului și ale Slatinei, spuse frumos, pe înțelesul tuturor și într-o ținută care să-i atragă pe oameni să vă voteze, domnule prefect? Cum procedați parcă faceți parte din gașca ,,rezist” care are tot felul de idei năstrușnice… spălatul rar ca să economisim apa, hrănitul cuu insecte, ca să nu mai creștem păsări și animale, legalizarea drogurilor …ușoare sau căsătoria între persoane de același sex.
Pentru cititori, cum am promis, atribuțiile prefectului așa cum prevede Codul Administrati:
,,Prefectul îndeplinește următoarele categorii de atribuții:
- a) atribuții privind asigurarea implementării la nivel local a politicilor guvernamentale și respectării ordinii publice; NU
b) atribuții în exercitarea rolului constituțional de conducere a serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale; NU
c) atribuții privind verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și atacarea actelor administrative ale acestor autorități pe care le consideră ilegale; NU
d) atribuții de îndrumare, la cererea autorităților administrației publice locale, privind aplicarea normelor legale din sfera de competență; NU
e) atribuții în domeniul situațiilor de urgență. NU - (2) Prefectul îndeplinește și alte atribuții prevăzute la art. 258 din prezentul cod și de alte legi organice. NU
ARTICOLUL 253 Atribuții privind asigurarea implementării la nivel local a politicilor guvernamentale și respectării ordinii publice
În exercitarea atribuțiilor prevăzute la art. 252 alin. (1) lit. a), prefectul:
a) asigură monitorizarea aplicării unitare și respectării Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotărârilor Guvernului, precum și a celorlalte acte normative de către autoritățile administrației publice locale și serviciile publice deconcentrate, la nivelul județului, respectiv al municipiului București; NU
- b) analizează modul de îndeplinire în județ, respectiv în municipiul București a obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare și informează Guvernul, prin intermediul ministerului care coordonează instituția prefectului, cu privire la stadiul realizării acestora, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin potrivit legii; NU
c) monitorizează activitatea de implementare în mod coerent și integrat în județ, respectiv în municipiul București a politicilor publice promovate de către ministere și celelalte autorități ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului și informează Guvernul, prin intermediul ministerului care coordonează instituția prefectului asupra stadiului de realizare a acestora; NU
d) acționează pentru menținerea climatului de pace socială și a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituționale și sociale, acordând o atenție constantă prevenirii tensiunilor sociale; NU
e) monitorizează acțiunile de prevenire a infracțiunilor și de apărare a drepturilor și a siguranței cetățenilor, desfășurate de către organele legal abilitate; NU
f) verifică modul de aplicare a normelor legale care reglementează folosirea limbii minorității naționale în raporturile dintre autoritățile administrației publice locale și serviciile publice deconcentrate, pe de o parte, și cetățenii aparținând minorităților naționale, pe de altă parte, în unitățile administrativ-teritoriale în care aceștia au o pondere de peste 20%, conform ultimului recensământ. NU
ARTICOLUL 254 Atribuții în exercitarea rolului constituțional de conducere a serviciilor publice deconcentrate
În exercitarea atribuțiilor prevăzute la art. 252 alin. (1) lit. b), prefectul:
a) verifică, în condițiile art. 259, modul în care serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale își îndeplinesc atribuțiile de monitorizare și de control în domeniul în care activează; NU
b) avizează proiectele bugetelor și situațiile financiare privind execuția bugetară ale serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului și le transmite conducătorului instituției ierarhic superioare serviciului public deconcentrat. Avizele au caracter consultativ; NU
c) poate propune ministrului, respectiv conducătorului organului administrației publice în subordinea căruia aceste servicii publice își desfășoară activitatea cercetarea disciplinară a conducătorului serviciului public deconcentrat în cazul în care apreciază că acesta a săvârșit, în legătură cu realizarea atribuțiilor, o faptă ce constituie abatere disciplinară sau, după caz, poate sesiza direct comisia de disciplină competentă; NU
d) desemnează prin ordin un reprezentant al instituției prefectului în comisia de concurs pentru ocuparea postului de conducător al unui serviciu public deconcentrat din județ. NU
ARTICOLUL 255 Atribuții privind verificarea legalității
(1) Prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local și ale primarului. NU
(2) Prefectul poate ataca actele autorităților prevăzute la alin. (1) pe care le consideră ilegale, în fața instanței competente, în condițiile legii contenciosului administrativ. NU
ARTICOLUL 256 Atribuții de îndrumare
În exercitarea atribuțiilor prevăzute la art. 252 alin. (1) lit. d), prefectul:
a) primește solicitările de îndrumare transmise de autoritățile publice locale și, după caz, consultă celelalte autorități ale administrației publice centrale în vederea emiterii unui punct de vedere; NU
b) emite puncte de vedere ca urmare a solicitărilor de îndrumare primite de la autoritățile administrației publice locale; NU
c) comunică solicitantului punctele de vedere emise conform lit. b). NU
ARTICOLUL 257 Atribuțiile în domeniul situațiilor de urgență
(1) În exercitarea atribuțiilor prevăzute la art. 252 alin. (1) lit. e), prefectul:
a) dispune, în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență, măsurile care se impun pentru prevenirea și gestionarea acestora; NU
b) utilizează, în calitate de șef al protecției civile, fondurile special alocate de la bugetul de stat și baza logistică de intervenție în situații de criză, în scopul desfășurării în bune condiții a acestei activități; NU
c) veghează la desfășurarea în bune condiții a intervențiilor și a altor activități necesare restabilirii situației normale în plan local. NU
(2) În cazuri care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru gestionarea situațiilor de criză sau de urgență, prefectul poate solicita primarului sau președintelui consiliului județean, respectiv Primarului General al Municipiului București convocarea, după caz, a unei ședințe extraordinare a consiliului județean, a Consiliului General al Municipiului București ori a consiliului local. NU
(3) În situația declarării stării de alertă, în condițiile legii, pentru rezolvarea intereselor locuitorilor unităților administrativ- teritoriale, prefectul poate solicita convocarea de îndată a consiliului județean, a Consiliului General al Municipiului București ori a consiliului local, după caz. NU
(4) În situații de urgență sau de criză, autoritățile militare și componentele din structura Ministerului Afacerilor Interne au obligația să informeze și să sprijine prefectul pentru rezolvarea oricărei probleme care pune în pericol ori afectează siguranța populației, a bunurilor, a valorilor și a mediului înconjurător. NU
ARTICOLUL 258 Alte atribuții
Prefectul îndeplinește și următoarele atribuții:
a) sprijină, la cerere, în limita competenței, autoritățile administrației publice locale pentru evidențierea priorităților de dezvoltare economică teritorială; NU
b) susține, la cerere, acțiunile desfășurate de către serviciile publice deconcentrate, respectiv de către autoritățile administrației publice locale în domeniul afacerilor europene; NU
c) hotărăște, în condițiile legii, cooperarea sau asocierea cu instituții similare din țară și din străinătate, în vederea creșterii gradului de profesionalizare a instituției prefectului; NU
d) îndeplinește atribuțiile stabilite prin legi speciale în domeniul organizării și desfășurării alegerilor locale, parlamentare, prezidențiale, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, precum și a referendumurilor naționale ori locale; NU
e) asigură desfășurarea în bune condiții a activității serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple, respectiv regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, precum și a activității de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative; NU
f) alte atribuții prevăzute de lege, precum și însărcinările stabilite de Guvern.” NU