Tratamentul ortodontic este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor si a maxilarelor. Acesta poate fi recomandat atat pentru probleme estetice, cat si pentru probleme functionale, precum masticatia necorespunzatoare sau probleme de ordin estetic.
Ce implica tratamentul ortodontic?
Exista mai multe tipuri de dispozitive ortodontice, inclusiv aparate fixe (bracketi), aparate mobile (generatoare de forta) si aparate invizibile (gramezi transparente sau alte tipuri de dispozitive detasabile). Alegerea tipului de dispozitiv depinde de severitatea problemelor dentare, de preferintele tale dar si de recomandarile medicului ortodont.
Tratamentul ortodontic poate dura intre 6 si 24 de luni, in functie de severitatea problemei dentare. In timpul tratamentului, pacientul poate experimenta disconfort si durere minima, care sunt temporare si pot fi gestionate cu medicamente de calmare sau cu metode alternative de tratament. Medicul stomatolog este cel mai in masura sa iti ofere un tratament care sa iti calmeze durerea si care sa te ajute sa te simti mai bine dupa interventie.
Dupa finalizarea tratamentului ortodontic, poate fi necesar sa porti un dispozitiv de mentinere pentru a pastra pozitia corecta a dintilor. De asemenea, trebuie sa ai o igiena orala riguroasa pentru a preveni aparitia cariilor sau a problemelor gingivale.
Costul tratamentului ortodontic variaza in functie de tipul de dispozitiv, de durata tratamentului si de locatia clinicei stomatologice. In general, tratamentul ortodontic poate fi costisitor, dar multi pacienti considera ca investitia merita din cauza imbunatatirilor estetice si functionale pe termen lung.
Probleme care pot aparea dupa tratamentul ortodontic
Dupa tratamentul ortodontic, pot aparea urmatoarele probleme:
- Disconfort temporar: vei putea experimenta o usoara durere sau sensibilitate la nivelul dintilor, gingiilor sau buzei dupa ajustarea aparatului dentar.
- Reluarea pozitiei anterioare: Dintii pot relua pozitia initiala daca nu vei utiliza o proteza corespunzatoare sau daca nu vei respecta recomandarile de ingrijire orala.
- Decalaje: Daca nu vei purta proteza corespunzatoare sau nu vei respecta recomandarile de ingrijire orala, dintii pot decala si pozitia lor poate fi afectata.
- Probleme gingivale: Tratamentul ortodontic poate agrava problemele gingivale existente sau poate declansa probleme noi, precum sangerarea gingiilor sau retragerea acestora.
- Carii dentare: Datorita accesibilitatii crescute la suprafata dintilor, tratamentul ortodontic poate creste riscul de aparitie a cariilor dentare.
- Probleme cu proteza: Aparatele dentare pot rupe sau se pot desprinde, necesitand reparatii sau inlocuire.
Este important sa urmezi pana la cele mai mici detalii recomandarile medicului ortodont si sa iti mentii o igiena orala riguroasa pentru a minimiza aceste probleme. Daca apar probleme, ar trebui sa consulti medicul ortodont cat mai curand posibil.
Drept urmare, medicul stomatolog este cel care poate avea grija de dantura ta. Cu cat vei merge mai des la controale stomatologice cu atat dantura ta va arata mai bine.
Medicul stomatolog este cel mai in masura sa iti ofere un tratament adecvat pentru toate problemele cu care te confrunti. Vei avea parte de o dantura care sa iti ofere mai multa incredere in tine.
Ai grija de dantura ta si vei zambi mai des.