Cancerul este o boala cronica care afecteaza mai multe milioane de oameni din intreaga lume. Cauzele cancerului sunt complexe și pot include factori genetici, de mediu si de stil de viata. Unul dintre factorii de risc majori pentru cancer este alimentatia. Consumul de alimente procesate, bogate in grasimi si zahar, precum si lipsa de alimente nutritive, cum ar fi fructele si legumele, au fost legate de un risc crescut de cancer.
Alimentele care reduc sansa de aparitie a cancerului
Există o serie de alimente care au fost legate de capacitatea lor de a combate cancerul. Consumul regulat al acestor alimente poate ajuta la reducerea riscului de apariție a cancerului sau poate contribui la tratamentul și prevenirea recidivelor. Iată câteva dintre aceste alimente:
Legumele crucifere
Legumele din aceasta categorie, cum ar fi broccoli, varza si conopida care contin compusi numiti izotiocianate, care au proprietati anticancerigene. Acestea pot ajuta la prevenirea cancerului la san, colon si prostata.
Fructele rosii si negre
Fructele precum capsunele, afinele, coacazele, zmeura si ciresele sunt bogate în compusi numiti antocianine, care au proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Acestea pot ajuta la prevenirea cancerului de san, colon si prostata.
Usturoiul si ceapa
Acestea contin compuși numiți alicinati, care au proprietati antiinflamatoare si anticancerigene. Consumul regulat de usturoi si ceapa poate ajuta la prevenirea cancerului la stomac, colon si prostata.
Turmericul
Este un condiment obisnuit in bucataria indiana si asiatica, acesta contine curcumina, un compus cu proprietati antiinflamatoare si anticancerigene. Se considera ca poate ajuta la prevenirea cancerului la stomac, colon, piele, san si ficat.
Soia
Soia este o sursa excelenta de proteine si contine compusi numiti izoflavone, care au proprietati anticancerigene. Consumul regulat de soia poate ajuta la prevenirea cancerului la san, prostata si colon.
Nucile si semintele
Acestea sunt bogate in acizi grasi omega-3, vitamina E, fibre si minerale, toate acestea au proprietati anticancerigene. Nucile si semintele ajuta la prevenirea cancerului la san, prostata si colon.
Atunci cand vrei sa reduci riscul de aparitie a cancerului este recomandat sa ai in vedere urmatoarele aspecte:
- Limiteaza consumul de carne rosie
- Consuma alimente care contin carotenoizi
- Consuma alimente bogate in acizi grasi Omega-3
- Adauga mai multe fructe si legume in dieta ta
- Limiteaza sau cel mai bine este sa eviti alimentele procesate
Exista mai multe studii realizate de-a lungul timpului care au aratat ca persoanele care consuma zilnic zahar pot deveni supraponderale iar atunci cand exista o crestere a tesutului gras si a estrogenului sansele de a dezvolta cancer vor fi mai mari.
Iti poti permite cateva momente in care sa te rasfeti cu produsele tale preferate dar este recomandat sa limitezi zaharul acumulat din produsele pe care le vei consuma zilnic.
Este recomandat sa verifici cu atentie etichetele produselor pe care le consumi pentru a alege de fiecare data produse care au mai putin zahar. Poti chiar sa apelezi la un nutritionist care sa iti ofere o dieta echulibrata si care sa te ajute sa ai parte de o sanatate mai buna.